vineri, 17 februarie 2012

S-a stins o stea a criminalisticii basarabene

A decedat renumitul profesor, om de stiinta, cercetator si practician, Simion Gheorghe Doras, doctor in drept, conferentiar la catedra Drept Procesual Penal si Criminalistica. 

 Nascut la 19 aprile 1929 in com. Cojusna, jud. Lapusna actualul raion Straseni, Doras a absolvit cu excelenta Facultatea de Drept a Universitatii din Leningrad in 1953, dedicindu-se cu toata daruirea  domeniului de activitate cultivat. 
 In perioada anilor 1957-1968 este anchetator al procuraturii RSSM, expert criminalist in cadrul Laboratorului Central de Expertize Judiciare, iar incepind cu 1968 devine colaborator al Catedrei Drept Procesual Penal si Criminalistica a Universitatii de Stat din Moldova. 


 Autor al peste 65 de publicatii stiintifice si mentor al unei generatii intregi de juristi, a fost onorat cu titlul “Om Emerit al Invatamintului Public”, acordindu-i-se trei medalii, inclusiv, „Ordinul Republicii” la cei 80 de ani impliniti - odata cu omagierea a 50 de ani ai Facultatii de Drept  la 19 octombrie 2009. Aceste distinctii deosebite vin in confirmarea capacitatilor profesionale remarcabile si inaltelor valori morale de care a dat dovada regretatul profesor Simion Doras pe parcursul intregii vieti.



Aflindu-ma teritorial in raza de influenta a moralului domnului Doras, fiind student al acestei facultati,  specializindu-ma la Drept Penal eram vadit indrumat de "calauza" criminalisticii Republicii Moldova.


Unde mai pui ca soarta mi-a oferit sansa sa il  cunosc  pe cel ce a ramas sa pastreze eternitatea  genealogica a familiei adica nepotul sau Sergiu Crijanovschi - procuror al sectiei Reprezentare a Invinuirii in CSJ, Consilier Juridic de gradul II, doctorand, autor a numeroase monografii, cu care am descoperit tainele  casei  si ograda parinteasca a acestuia din Cojusna.


O atmosfera sumbra, luminari arzinde in miinile si ochii tuturor celor care au tinut sa-i fie alaturi pe ultimul drum...
rudele apropiate, decanul Avornic, seful de catedra Dolea, judecatori, profesori si colegi, studenti si oameni care au avut norocul sa cunoasca valoarea regretatului Simion Doras.


DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu