joi, 26 aprilie 2012

Republica Moldova - "Țara Nimănui" sau de fapt "Țara unora"

Istoria ne condamnă....dar poate nu în cel mai dureros mod......................
 De fapt, cred eu.... interesul și trădările ne-au adus la situația cu care ne văicărăm zilnic.

Suntem un Stat mic - dacă îi putem spune așa, însă nebănuite sunt tainele și valorile pe care putem să le altoim fiecare din noi.
Și cum cel mai ușor e să nu faci nimic  și doar să te plîngi necătînd soluția de fiecare dată, continuăm a ne poziționa sub "ecuatorul vieții" în adevăratul sens al cuvîntului.
O țară aflată între degetele mijlociu și arătător al Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii dar cel mai important a Federației Ruse.
 În rolul de dirijor le stă bine la fiecare cum este și cazul puterilor, la fel ca în viață - să conduci e mai ușor decît să îndeplinești, unde mai pui că a doua postură probabil că ne face să ne simțim împliniți.

Fiecare domeniu al vieții sociale este repartizat.......................   și nu în scopul de a înregistra progrese și a-l dezvolta,  ci din contra  - stabilirea monopolului național, care treptat se transformă în influență politică.
Avem la temelia statului cultura, istoria, tradiția, limba, hărnicia și ospitalitatea.........  care însă sunt mici  în comparație cu interesul oamenilor influenți din spatele acestui teritoriu și din afara lui, care de cele mai dese ori sunt străini cultural acestui pămînt, dar cărora legea este ceva flexibil sau formal, organele statului sunt instituții de execuție a intereselor, oamenii politici doar simple marionete datori moral sau financiar, etc...........

De fapt cînd suntem favorizați într-o anumită situație în dauna legii sau altcuiva...........  suntem împăcați pășind determinant spre ziua de mîine nevăzute fiind acțiunile....................
Odată trași pe sfoară sau ca parte vătămată în oarecare situație pornim gîlceava, nemulțumirea, protestul, nervii, răzbunarea..............

De fapt ăsta este omul........ la bine   și infracțiunea e legală, iar cînd insuccesul ne bate la ușă nici greșeala noastră nu se vede vinovat căzînd a fi oricine doar nu noi.

Mereu aud expresii de genul  "Moldova nu e țară", "Rusia ne conduce", "cum spun europenii așa facem", etc...  dar de fapt din nou ar fi cazul să privim în jurul nostru sau poate chiar și la noi căci avem oameni care clarifică votul legilor, economia statului,  dar încă nici unul nu a încercat să dea o culoare vie acestui mic rezultat al istoriei și intereselor bagaților din preajmă.

Suntem , existăm, trăim   doar fizic..............     ne numim stat    și de drept chiar.................. însă suntem îm mîinile cîtorva care pot face astfel ca albul să arate negru și invers.................însă relitatea o acoperim mult timp urmînd ca tot noi să fim direct responsabili în fața urmașilor  de neglijența de astăzi..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu